Achtergrond: Bij een chemobehandeling is het belangrijk dat je niet teveel gewicht verliest. Vooral eiwitten eten is belangrijk. Hoe lukt dat als je vegetarisch eet?
José Breedveld (diëtist): Wanneer je ziek bent en je wordt behandeld, heb je meer eiwitten nodig. Eiwitten helpen je spieren te behouden, ondersteunen jouw immuunsysteem en zijn belangrijk voor een goede conditie. Het advies is bij elke hoofdmaaltijd 25-30 gram eiwitten te eten.
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch. Je eet geen dieren, dus geen vlees, gevogelte en vis. Bij een veganistisch eetpatroon vermijd je alle voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Geen vlees dus, maar ook geen ei, melk en kaas. Als je geen vlees, gevogelte of vis eet of alle dierlijke producten weglaat, kan het een uitdaging zijn om bij ziekte en herstel alle voedingsstoffen en de 25-30 gram eiwitten per dag die je nodig hebt, binnen te krijgen. De reden is dat dierlijke eiwitten vooral in vlees, vis, gevogelte (zoals kip), melk en melkproducten (zoals kaas en eieren) zitten.
Genoeg plantaardige eiwitten
Er zijn ook plantaardige eiwitten. Die zitten vooral in brood, granen (zoals volkorenpasta en couscous), peulvruchten (zoals kikkererwten, bruine bonen, kidneybonen, sojabonen en linzen), tofu, tempé en noten. Eet je vegetarisch, dan is het belangrijk om vlees, vis en gevogelte te vervangen door vleesvervangers, zoals ei, tempé, tahoe, peulvruchten en melkproducten. Een veganistisch eetpatroon bestaat uit groenten, fruit, granen en peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Kies voor goede vleesvervangers zoals tofu, tempé, noten, pinda’s, pitten en zaden.
Met name bij een veganistisch dieet is het moeilijker voldoende eiwitten, ijzer en B-vitaminen (B1 en B12) binnen te krijgen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Deze tekorten moeten worden aangevuld. De diëtist kan beoordelen of sprake is van tekorten.
Wanneer je last hebt van een slechte eetlust of andere klachten door de ziekte of behandeling, eet je meestal minder goed. Je loopt dan bij een veganistisch dieet meer risico dat je te weinig gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor kun je snel afvallen en dit kan zorgen voor een slechter herstel na de behandeling. Schakel voorafgaand aan de behandeling de hulp van een diëtist in om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Dit is extra belangrijk in de periode van ziekte, behandeling en herstel.
José Breedveld is werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Ze beantwoordt vragen over voeding en kanker. Ze verzorgde ook het webinar Kanker en Voeding van Hematon.