T-cel lymfoom - Veelgestelde vragen
T-cellymfoom (TCL) is een zeldzame, agressieve vorm van witte-bloedcelkanker. Het valt onder de non-hodgkinlymfomen.
T-cellymfoom (TCL) is een zeldzame, agressieve vorm van witte-bloedcelkanker. Het valt onder de non-hodgkinlymfomen.
Een arts stelt de diagnose van deze zeldzame kanker. Omdat T-cellen overal in het lichaam voorkomen, kunnen ook de lymfomen overal in het lichaam ontstaan. Je klachten kunnen daarom ook overal ontstaan. Symptomen zijn soms vaag, zoals erg moe of veel zweten. Ga daarom naar een huisarts als je conditie ineens snel afneemt, je onverklaarbaar moe bent en veel gewicht verliest zonder reden.
Ja. Als je twee jaar ziektevrij bent, is er een kans dat het lymfoom niet meer terugkomt. Na vijf jaar komt er geen recidief meer voor en word je genezen verklaard. Lees hier meer over de levensverwachting bij TCL.
Nee. Deze kanker is een vorm van lymfeklierkanker. Van geen enkele lymfeklierkanker is bewezen dat die erfelijk is. Je draagt het dus niet over aan je kinderen. Ook familieleden van patiënten met lymfoom hoeven zich dus niet te laten screenen op lymfeklierkanker of zich extra zorgen te maken dat ook zij deze kanker krijgen.
In het bloed zitten allerlei afweercellen. Ze horen bij het afweersysteem en beschermen een mens tegen virussen en bacteriën. Een van de soorten afweercellen zijn T-cellen. Bij het Perifeer T-cellymfoom (PTCL) ontstaat er kanker in de T-cellen in het lichaam. Via het bloed komen de T-cellen in alle weefsels en lymfeklieren. Dit is de reden dat overal in het lichaam deze soort kanker kan ontstaan.