Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Wie is wie

Er zijn veel mensen betrokken bij de diagnose en behandeling van bloedkanker. Op deze pagina maken we je wegwijs. Wie onderzoeken en behandelen je ziekte en hoe overleggen ze? 

Beeld Billion Photos

Welke artsen zijn betrokken 

Als je een vorm van bloedkanker hebt, ben je onder behandeling bij een hematoloog. Dat is een medisch specialist die heeft doorgeleerd voor ziektes van het bloed, de lymfeklieren en het beenmerg. Deze specialisatie valt onder Interne geneeskunde. De hematoloog die je tegenover je hebt, is dus eerst opgeleid tot arts, daarna tot specialist in het ziekenhuis  tot internist, en heeft daarbij nog een tweejarige opleiding gevolgd tot hematoloog.  

Niet alle ziekenhuizen hebben een polikliniek hematologie. Als die polikliniek er niet is, zit je bij de polikliniek Interne geneeskunde. 

De internist, hematoloog of arts-assistent; wie is wie in het ziekenhuis?

  • Hematoloog of internist

  • Betrokken specialisten in het ziekenhuis

  • Betrokken bij het herstel  

  • Als je meer ziektes hebt wie is verantwoordelijk? 

  • Verder lezen

  • Meer lezen

Hematoloog of internist

Naar boven

 

  • Een internist is een medisch specialist. Hij of zij is gespecialiseerd in ziektes van de inwendige organen zoals de nieren, lever, longen, darmen etc. Bloedkanker valt hier ook onder. De opleiding tot internist duurt zes jaar. In de laatste twee jaar kies je een aandachtsgebied. Dat kan hematologie zijn, en dan ben je na de studie een internist-hematoloog.
  • Een hematoloog is een afgestudeerde internist (zes jaar opleiding) die daarin een tweejarige opleiding heeft gedaan om zich te specialiseren in ziektes van het bloed.
  • Een internist-oncoloog (medisch oncoloog) is een internist die als aandachtsgebied 'oncologie" heeft. Oncologie is de medische kennis en behandeling van kanker.
  • Een arts-assistent is in opleiding tot specialist. Hij is al wel arts en heeft de studie geneeskunde afgerond. Daarna is hij geselecteerd om een opleiding tot medisch specialist te mogen doen in het ziekenhuis. De arts-assistenten waar mensen met bloed- en lymfeklierkanker mee te maken krijgen zijn in opleiding tot internist of hematoloog. Vaak heb je als patiënt het meeste contact met arts-assistenten. Ze verrichten zelf handelingen, maar staan altijd onder toezicht van de specialist. 
  • Een coassistent is een vijfdejaars student geneeskunde aan de universiteit. Een coassistent is dus nog geen arts en werkt altijd onder toezicht van een medisch specialist.   

Niet alle ziekenhuizen hebben hematologen in dienst. Het kan zijn dat je in jouw ziekenhuis wordt behandeld door een internist. Die zal altijd op belangrijke momenten in jouw ziekteproces overleggen met een gespecialiseerd hematoloog. Bijvoorbeeld bij de diagnose en bij het vaststellen van het behandelplan.  

Betrokken specialisten in het ziekenhuis

Naar boven

 

De hematoloog is altijd de hoofdbehandelaar voor bloedkanker. Hij werkt samen met diverse andere medische specialisten voor de diagnose en de behandeling. 

  • De patholoog kijkt met een microscoop naar weefsels en cellen om een diagnose te stellen. Zo wordt vastgesteld welke aandoening je hebt, dus welke vorm van bloedkanker. Een patholoog heeft zich na de studie geneeskunde  nog vijf jaar gespecialiseerd in de pathologie. 
  • De radioloog beoordeelt het beeld van scans, röntgenfoto’s en echo’s en geeft advies aan collega-specialisten. Hij is gespecialiseerd in het bekijken en interpreteren van de beelden. Ook voert de radioloog ingrepen uit zoals biopten en puncties, het aanprikken van de plaats waar mogelijk kankercellen zitten. De radioloog heeft zich na de studie geneeskunde nog vijf jaar gespecialiseerd in de radiologie. 
  • De chirurg is een medisch specialist die opereert. Vaak zijn zij gespecialiseerd in een specifiek onderwerp zoals kanker. Een chirurg geeft ook uitleg over de operatie, eventuele risico’s en levert nazorg na de operatie. Bloedkanker kan niet worden verwijderd met een operatie. Is er een vermoeden van bloedkanker en krijg je toch een operatie, dan zal het gaan om een ingreep waarbij er weefsel nodig is voor de diagnose.  
  • De anesthesioloog zorgt voor de narcose en pijnstilling tijdens medische ingrepen. Hij of zij houdt hij tijdens operaties ook de hartslag, ademhaling en bloeddruk goed in de gaten. 

Naast de hematoloog of internist kunnen de volgende specialisten betrokken zijn bij de behandeling:

  • De radiotherapeut is een medisch specialist die de behandeling uitvoert als je bestaling krijgt. Het is een technisch vak waarbij veel kennis van natuurkunde noodzakelijk is om de juiste indicatie, tijd en dosis van de bestraling vast te stellen. Hij of zij vraagt klachten uit, doet lichamelijk onderzoek bij patiënten die bestraald moeten worden en geeft uitleg over de bestraling, de risico’s en bijwerkingen. 
  • De verpleegkundig specialist is de rechterhand van de hematoloog. Je zult als patiënt waarschijnlijk veel contact hebben met een verpleegkundig specialist tijdens de behandeling en je bespreekt onder andere de bijwerkingen. De verpleegkundige mag zelf bepaalde medische handelingen uitvoeren. De hematoloog blijft altijd verantwoordelijk. 
  • De researchverpleegkundige. Als je meedoet aan een wetenschappelijke studie heb je te maken met een researchverpleegkundige. Deze begeleidt de patiënt en bewaakt je veiligheid en welzijn. Hij of zij geeft je schema’s welke medicijnen je wanneer moet nemen. Ook kijkt hij wat er mogelijk is om minder last te hebben van bijwerkingen zodat je je beter voelt. Hij vergelijkt de bestaande behandeling met de nieuwe behandeling waarvoor de studie loopt. De nieuwe behandeling heeft vaak als doel betere overlevingskansen of minder bijwerkingen. Bij chronische ziektes is het doel vaak om te onderzoeken of de ziekte ook rustig blijft als je de behandeling langer uitstelt. De researchverpleegkundige is betrokken bij meerdere studies tegelijk.

Betrokken bij het herstel  

Naar boven

 

De volgende mensen kunnen betrokken zijn bij het herstel. Deze kunnen al dan niet verbonden zijn aan het ziekenhuis. Ook kun je er terecht via een verwijzing van de huisarts.

  • Maatschappelijk werker. Als je door je ziekte problemen krijgt in het dagelijks leven, zoals geldzorgen, problemen met je werk of in je relatie, kan je terecht bij een maatschappelijk werker. Deze zoekt samen met jou naar oplossingen.  
    Een maatschappelijk werker weet welke hulp kan worden ingeschakeld en hoe je deze kunt aanvragen. Hij geeft adviezen en neemt zo nodig contact op met instanties zoals gemeenten, zorgverzekeraars, werkgevers of scholen. Hij of zij kan als je wilt bemiddelen met deze instanties. Maatschappelijk werkers kunnen verbonden zijn aan het ziekenhuis. Je kunt ook via je huisarts een verwijzing vragen.  
  • Een diëtist geeft advies over voeding zodat je langer fit blijft en sneller herstelt. 
    De diëtist kan een dieet voorschrijven, energiedrankjes als eten moeilijk gaat, of speciale voedingen zoals sondevoeding. Diëtisten kunnen verbonden zijn aan het ziekenhuis maar kunnen ook een zelfstandige praktijk hebben. De arts of verpleegkundige kan je verwijzen.  
  • Een fysiotherapeut helpt bij klachten met bewegen. Hij of zij geeft je oefeningen en adviezen om je herstel te bevorderen. Zoals het opbouwen van spierkracht, het verbeteren van je conditie, of bij het wegnemen van beperkingen in je beweging door massage en oefeningen zodat je weer soepeler beweegt. De fysiotherapeut helpt je ook na de behandeling. In het ziekenhuis werkt de fysiotherapeut vaak samen met de verpleegkundige en de arts. 
  • Een ergotherapeut helpt je als je dagelijkse handelingen niet meer goed kunt doen zoals wassen, aankleden en koken. Deze problemen kunnen komen door lichamelijke of psychische klachten. De fysiotherapeut is meer gericht op spieren, bewegen en conditie. De ergotherapeut is gericht op de dagelijkse handelingen, leert je om dingen op een andere manier te doen zodat het wel lukt. Ook kan de ergotherapeut je helpen bij het aanpassen van je woning als dat noodzakelijk is en hij kan adviezen geven aan je naasten zodat zij beter met je beperkingen om kunnen gaan.

Als je meer ziektes hebt wie is verantwoordelijk? 

Naar boven


De hematoloog is hoofdbehandelaar van je ziekte van het bloed. Als je meerdere ziektes hebt noemen ze dat co-morbiditeit of multi-morbiditeit. In dat geval is iedere betrokken specialist behandelaar voor zijn eigen ziekte, en is de arts die hoort bij de ziekte die de meeste aandacht vraagt de hoofdbehandelaar. Als je bijvoorbeeld diabetes hebt en een vorm van bloedkanker staat de bloedkanker centraal en is de hematoloog de hoofdbehandelaar.  

Bij co-morbiditeit moet je als patiënt proberen de controle te houden en er alert op zijn dat de verschillende artsen goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen bij de andere ziekte die van invloed kunnen zijn op hun ziekte. Het is bij co-morbiditeit vaak lastig om trouw je medicijnen in te blijven nemen, ook is de kans op bijwerkingen groter. Bespreek dit met je arts. Het kan een hele klus zijn en ook kun je het gevoel krijgen dat je regie wegvalt. Heb je een naaste in je omgeving die je hierbij kan helpen, betrek deze dan.  

Verder lezen

Naar boven

 

  • Kanker overvalt je, de arts vertelt je veel, niet alles is goed te volgen. Hoe bereid je je voor op een afspraak met je dokter? Welke vragen kun je stellen? Mag je het gesprek opnemen? Lees hier meer over het gesprek met je arts.
  • Je wilt de beste zorg, maar wat is eigenlijk de beste zorg? Je hebt vrije artsenkeuze in Nederland, maar wat is de beste dokter in jouw situatie? Wij kunnen geen antwoord geven, maar we hebben wel wat overwegingen op een rij gezet bij de ziekenhuiskeuze. 
  • Wat is een second opinion, wanneer kun je die krijgen en wordt ie vergoed? Lees hier meer over second opinion

Meer lezen

Naar boven

Op de website van Wie staat er aan mijn bed staat een uitgebreide beschrijving van zorgaanbieders en hun rol bij onderzoek en behandeling.www.wiestaateraanmijnbed.nl/

 

Aanmelden lidmaatschap

Aanmelden kan via het online aanmeldformulier.
Lukt dat niet, bel dan het secretariaat: 030-760 34 60.
 

Delen

ervaringen en lotgenotencontact

  • Peggy

    Reizen, musea bezoeken en naar de bioscoop gaan: Peggy houdt ervan....
  • Doortje

    De diagnose kanker krijgen, is bijna voor iedereen een traumatische...

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

  • Lotgenotencontact

    Woerden


    Thema
    Positieve gezondheid en leven met...

    13.45 uur - 16.00 uur
  • Hematondag noord

    Almere


    Thema
    Informatie en lotgenotencontact

    9.45 - 16.30
  • Spreekuur

    Sittard


    Thema
    Lotgenotencontact met...

    13.00 uur - 16.00 uur