Chronische myelomonocytaire leukemie (CMML) - behandeling
CMML is een kwaadaardige bloedkanker die wordt veroorzaakt door afwijkingen in de myeloïde stamcel. Uit deze stamcellen vormen zich bloedplaatjes, rode bloedcellen en een deel van de witte bloedcellen.
Multidisciplinair overleg
In veel ziekenhuizen is er een multidisciplinair overleg. Hierbij zijn meerdere hematologen, waaronder een hematoloog uit een expertisecentrum aanwezig. Nederland kent een systeem met tien expertisecentra. Naast de hematologen zijn hier ook radiologen/nucleair geneeskundige, pathologen, radiotherapeuten en chemici bij aanwezig. Zo kan de diagnostiek goed besproken worden en zijn alle disciplines aanwezig om een behandelplan op te stellen. De hematoloog zal de resultaten van dit overleg met je bespreken. Doet hij/zij dat niet uit zichzelf, vraag er gerust naar.
Na de uitslagen van het onderzoek wordt er een behandelplan gemaakt. Het eerste behandelplan wordt gemaakt tijdens het multidisciplinair overleg. Ook behandelplannen in de loop van de ziekte worden daar besproken of in een groep met hematologen in het ziekenhuis waar je wordt behandeld. Lees meer over het MDO.
Behandelmogelijkheden bij CMML:
Allogene stamceltransplantatie
Een allogene stamceltransplantatie, waarbij de stamcellen van een donor worden gebruikt, kan effectief zijn en wordt aanbevolen bij fitte patiënten met een hoog risico op ontwikkelen van een AML. Lees meer over allogene stamceltransplantatie.
Wait-and-see
Als er geen symptomen zijn Lees meer over Wait-and-see
Chemotherapie
De volgende middelen kunnen worden gebruikt: hydroxycarbamide, azacitidine of decitabine.
Lees meer over chemotherapie
Ondersteunende therapie
Bloedtransfusies, EPO
Transfusie van bloedplaatjes