De ziekte van Waldenström
Waldenström is een kanker van de lymfekliercellen, die meestal in het beenmerg zit en soms ook in de lymfeklieren. Een bepaald type witte bloedcellen, de B-cellen, gaat woekeren. Deze cellen produceren een eiwit, namelijk IgM (immunoglobuline M) en dit is bij mensen met Waldenström dus verhoogd. De woekering van B-cellen en ook de vergrote hoeveelheid IgM’s kunnen tot klachten leiden.
De ziekte
In het beenmerg ontstaan voortdurend nieuwe bloedcellen uit zogenaamde stamcellen. Naast rode bloedcellen en bloedplaatjes vormt het beenmerg ook diverse typen van witte bloedcellen. Je lichaam zet witte bloedcellen in bij de afweer tegen ziekteverwekkers. Er zijn heel veel verschillende soorten witte bloedcellen.
Bij de ziekte van Waldenström gaat één type witte bloedcellen zich ongeremd delen, waardoor er in het beenmerg een tumor ontstaat van witte bloedcellen. Dit noemen we een lymfoom. Het zijn zogenaamde B-cellen, die zich ontwikkelen tot plasmacellen en vervolgens immunoglobulines (IgM’s) gaan produceren.
Typisch voor de ziekte van Waldenström zijn twee dingen:
- Er zit een lymfoom van plasmacellen in het beenmerg (en soms in lymfeklieren of andere organen)
- Het lymfoom maakt immunoglobulines, waardoor het bloed een verhoogd IgM gehalte heeft in de vorm van een zogenaamd IgM M-proteïne.
De ziekte van Waldenström (WM) is een zeldzame ziekte in Nederland. In 2021 kregen zo’n 350 mensen de diagnose WM. De leeftijd waarop mensen die diagnose krijgen, ligt gemiddeld rond de 65 jaar. De ziekte is niet te genezen, maar kan meestal goed behandeld worden. Door de ziekte van Waldenström overlijden uiteindelijk niet veel mensen.
IgM MGUS
In het bloed kan een IgM M proteïne voorkomen, ook wanneer er geen lymfoom in het beenmerg aanwezig is of in elk geval minder dan 10% tumorcellen. In dat geval geeft men de diagnose IgM MGUS. MGUS is geen kanker maar kan een voorloperstadium zijn van WM. Echter, circa 70 procent van de mensen met MGUS krijgt nooit klachten. Vaak weet je niet eens dat je MGUS hebt. Is MGUS wél vastgesteld, dan is het verstandig om een keer per jaar het bloed te controleren om te monitoren.
Lees meer over MGUS