Wat is lymfeklierkanker?
Wat is lymfeklierkanker?
Als in het lymfestelsel kanker ontstaat, heb je lymfeklierkanker. Een arts noemt lymfeklierkanker meestal lymfoom. Een lymfoom is een kwaadaardig gezwel in de lymfeklieren of in het lymfeweefsel.
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 3.000 mensen de diagnose lymfklierkanker. De meesten zijn bij de diagnose ouder dan 60 jaar. De vooruitzichten van lymfeklierkanker verschillen sterk.
Er zijn meer dan 50 soorten lymfklierkanker, zoals Hodgkin, het grootcellig B-cel lymfoom (DLBCL), folliculair lymfoom (FL) en zeer zeldzame soorten. Een lymfoom kan agressief zijn, maar ook niet-agressief. Niet agressieve lymfeklierkanker wordt ook wel indolent genoemd.
Hoe ontstaat lymfeklierkanker?
Het lymfevatenstelsel is te vergelijken met het bloedvatenstelsel, door het hele lichaam stroomt lymfevocht door kleine en grotere vaatjes. Dit lymfevocht vervoert afvalstoffen. Het is dus een onderdeel van je afweersysteem.
In het lymfeweefsel worden een soort witte bloedcellen aangemaakt, dit zijn de lymfocyten. Bij een lymfoom zijn die lymfocyten veranderd (gemuteerd) waardoor ze niet meer een natuurlijke celdood sterven en gaan woekeren. We zeggen ook dat de cellen kwaadaardig geworden zijn. Omdat de witte bloedcellen zich via het bloed en de lymfevloeistof door het hele lichaam verspreiden, kunnen de kwaadaardige cellen overal in het lichaam terechtkomen. Daarom kan een lymfoom op elke plek in het lichaam ontstaan.
De witte bloedcellen kunnen ook buiten de lymfeklieren kwaadaardig worden.
Risicofactoren lymfeklierkanker
Lymfklierkanker ontstaat bijna altijd zonder een aantoonbare oorzaak. Sommige soorten non-hodgkinlymfoom komen wel vaker voor bij mensen met een afweerstoornis of na een orgaantransplantatie.