Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

De ziekte van Hodgkin

Hodgkinlymfoom is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. In Nederland krijgen ongeveer 500 mensen per jaar deze diagnose. De ziekte treft vooral jonge mensen. De behandeling van Hodgkinlymfoom is de afgelopen jaren steeds beter geworden, en daardoor is er een hoge kans om de ziekte te overleven.

Wat is Hodgkin lymfoom?

Hodgkinlymfoom (HL) is een vorm van lymfeklierkanker waarbij de B-lymfocyten gaan woekeren. B-lymfocyten zijn witte bloedcellen, zij spelen een belangrijke rol in je afweersysteem.

Hoe ontstaat de ziekte van Hodgkin? Tijdens de celdeling treden er kleine foutjes op: twee stukjes genetisch materiaal verwisselen bijvoorbeeld van plaats, of er ontstaan kleine beschadigingen in een gen. De celhuishouding is zodanig verstoord dat er een nieuw soort cel ontstaat. Bij HL zijn dit zeer grote cellen met twee celkernen (zie de afbeelding). Ze zitten in het bloed en in de lymfe. Die cellen worden Reed-Sternberg-cellen genoemd, de naam van de wetenschapper die de cellen ontdekte. Deze afwijkende cel trekt allerlei normale ontstekingscellen aan en dit alles bij elkaar vormt dan een gezwel.


De kankercellen bij hodgkin zijn heel groot en hebben twee celkernen.


Hodgkin komt het meest voor bij mensen tussen de 15 en 30 jaar en daarnaast bij mannen tussen de 60 en 75 jaar. Het begint in een lymfeklier, maar kan zich verspreiden naar andere lymfeklieren en ook naar organen, beenmerg en de botten.


 
Hodgkin komt het meest voor bij jonge mensen.


Er zijn twee soorten Hodgkin: 

  • Klassiek hodgkinlymfoom (CHL).
    Negen van de tien mensen die hodgkinlymfoom heeft, heeft deze variant. De kankercellen zitten meestal in de nek, de oksels en de borst. Klassiek hodgkin begint in een lymfeklier en verspreidt zich via lymfevaten naar de volgende lymfeklier. CHL kan zich ook verspreiden naar organen. 
  • Lymfocyten overheersend hodgkinlymfoom (LPHL).
    De kankercellen in LPHL worden ook wel LP-cellen genoemd of popcorncellen, omdat ze eruitzien als stukjes popcorn. De meeste patiënten hebben vergrote lymfeklieren in de nek of oksels. LPHL groeit langzamer dan klassiek hodgkinlymfoom en wordt vaak in een eerder stadium vastgesteld. Het komt het meest voor bij mannen tussen 30 en 50 jaar. 

Download de brochure

Praatkaart lymfklierkanker

 

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

  • Lotgenotencontact

    Woerden


    Thema
    Positieve gezondheid en leven met...

    13.45 uur - 16.00 uur
  • Hematondag noord

    Almere


    Thema
    Informatie en lotgenotencontact

    9.45 - 16.30
  • Spreekuur

    Sittard


    Thema
    Lotgenotencontact met...

    13.00 uur - 16.00 uur