Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Grootcellig B-cellymfoom - De ziekte

Grootcellig B-cel lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Het valt onder de groep van de agressieve non-hodgkin lymfomen. Ieder jaar krijgen ongeveer 1500 mensen DLBCL. De overleving van patiënten met DLBCL is sinds de introductie van rituximab gestegen.

Wat is grootcellig B-cellymfoom?

Grootcellig B-cellymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Het valt onder de groep van de agressieve non-hodgkinlymfomen. 

Bij grootcellig B-cellymfoom zit er kanker in de B-cellen. B-cellen zijn een bepaald soort witte bloedcellen. Zij zijn belangrijk voor de afweer. B-cellen heten ook wel B-lymfocyten. Bij DLBCL zijn B-cellen kwaadaardig geworden. Ze blijven maar groeien, zijn ongevoelig voor remmende signalen, en de B-cellen worden ook groter dan gewone cellen. Daarom heet de ziekte ‘grootcellig B-cellymfoom'.

De afkorting voor grootcellig B-cellymfoom is DLBCL omdat de ziekte in het Engels Diffuse Large B-Cell Lymphoma heet. Diffuus in de naam DLBCL betekent dat de kwaadaardige B-cellen verspreid in het weefsel liggen.

Ieder jaar krijgen ongeveer 1.500 mensen DLBCL. De overleving van patiënten met DLBCL is sinds de introductie van rituximab gestegen. 

Waar zit een DLBCL?

Een DLBCL kan overal in het lichaam zitten. B-cellen komen namelijk overal in het lichaam voor: in het bloed, in lymfeklieren, maar ook in je organen. Vaak zit een DLBCL in een lymfeklier en dan noemt de hematoloog het een ‘nodaal DLBCL’. Nodaal is het medische woord voor weefselknoop. Een DLBCL kan ook buiten de lymfeklieren zitten, bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal. Dan heet het een ‘extranodaal DLBCL’. Minder vaak komt een DLBCL voor in de huid, het bot, de teelbal, de milt, de lever, de nieren of in de hersenen.

Wat is de oorzaak van DLBCL?

Je hebt geen invloed op het krijgen van een DLBCL. Meestal krijg je DLBCL ‘uit het niets’. Een DLBCL begint als de B-cellen kwaadaardig worden. De oorzaak van het kwaadaardig worden is een fout in het DNA van de cellen. Hierdoor krijgen de B-cellen geen signalen meer dat ze moeten stoppen met groeien en delen. Waarom de fout in het DNA ontstaat, is niet bekend.

DLBCL als je CLL of folliculair lymfoom hebt

Soms ontstaat DLBCL bij mensen die al CLL of folliculair lymfoom hebben. Door aanvullende schade aan het DNA ontstaat zo uit een indolent oftewel niet-agressief lymfoom een agressief groeiend lymfoom. Het veranderen van CLL in DLBCL wordt ook wel Richterse transformatie genoemd. Krijg je DLBCL als je al een andere soort leukemie of lymfeklierkanker had, dan is een zwaardere behandeling nodig. De vooruitzichten zijn dan minder goed.

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten

  • Spreekuur

    Heerlen


    Thema
    Regio Limburg organiseert in samenwerking...

    13:00 - 16:00
  • Lymmcare Symposium

    Amsterdam


    Thema
    Op donderdagmiddag 16 januari 2025...

    13:00 - 17:00