Er zijn veel verschillende klachten die wijzen op deze soort kanker. Dit zijn de meest voorkomende: Bloedarmoede, gezwollen lymfklieren, buikpijn, een opgezette buik en veel zweten. Ga bij dit soort klachten altijd naar een huisarts.
In je lichaam zitten allerlei soorten witte bloedcellen. Eén soort witte bloedcellen zijn de B-cellen. Als in bepaalde B-cellen kanker ontstaat, wordt dit het Burkitt lymfoom genoemd. Het is een agressieve kanker die snel groeit.
Na de diagnose Burkitt lymfoom wordt vaak snel de behandeling gestart. Hoe goed die aanslaat en of een patiënt kan genezen, hangt af hoe ver de ziekte al gevorderd is en de leeftijd van een patiënt. Het risico dat mensen met deze kankersoort de ziekte niet overleven, is het grootst in de eerste twee jaar na de diagnose. Gelukkig overleeft driekwart van de mensen tussen de 18- tot 59-jarigen met Burkitt lymfoom de eerste twee jaar. Voor 60-plussers is dat ongeveer de helft. Van de 75-plussers overleeft helaas maar een kwart van de mensen de eerste twee jaar nadat zij deze kanker hebben gekregen.
Bij Burkitt lymfoom verwisselen twee stukjes genetisch materiaal van plaats. Dit heet translocatie. Het gaat bij Burkitt lymfoom om genetisch materiaal op het 8e chromosoom. Daar zit het zogenaamde MYC-gen. Als je Burkitt lymfoom hebt, is dit chromosoom beschadigd geraakt en is het MYC-gen van plaats gewisseld naar een ander chromosoom (meestal chromosoom 14).
Nee, deze soort kanker is niet erfelijk overdraagbaar. Je kunt het niet doorgeven aan je kinderen. Ook de kans op Burkitt ligt niet erfelijk vast. Er is wel sprake van een verandering in de genen die per ongeluk is opgetreden tijdens de celdeling, maar er treden wel vaker fouten op bij de celdeling. Het immuunsysteem ruimt normaal die foutjes op. Maar als je het Burkitt lymfoom hebt, is er per ongeluk een foutje opgetreden én heeft het immuunsysteem dit niet op tijd opgemerkt en opgeruimd.
Ja. Als je twee jaar ziektevrij bent, is er een grote kans dat het lymfoom niet meer terugkomt. Na vijf jaar word je als genezen beschouwd.