De ziekte AML
Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van kanker die in het beenmerg ontstaat. AML is een levensbedreigende ziekte. Zonder behandeling overlijden patiënten in de meeste gevallen binnen enkele maanden.
Wat is acute myeloïde leukemie (AML)?
AML is een vorm van kanker die ontstaat in het beenmerg. Alle bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) worden in het beenmerg gemaakt. Bij AML wordt een zeer groot aantal afwijkende, witte bloedcellen geproduceerd. Dit gaat ten koste van de aanmaak van normale bloedcellen. Er ontstaat dan een tekort aan gezonde witte bloedcellen die nodig zijn voor afweer, aan rode bloedcellen die nodig zijn voor zuurstoftransport en aan bloedplaatjes die nodig zijn voor de bloedstolling.
Hoe vaak komt AML voor?
Elk jaar krijgen in Nederland zevenhonderd nieuwe patiënten de diagnose AML. Deze vorm van kanker ontstaat meestal bij volwassenen, soms bij kinderen. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten bij diagnose is ruim boven de zestig jaar; een derde deel is ouder dan 75.
Wat is de oorzaak van acute myeloïde leukemie (AML)?
Waardoor AML ontstaat, is onbekend. Er zijn wel bepaalde groepen mensen bij wie vaker AML voorkomt:
- Mensen die werken met chemische stoffen hebben een groter risico op het krijgen van acute leukemie.
- Een klein deel van de patiënten die voor een andere vorm van kanker bestraling of chemotherapie heeft gehad, kan na jaren acute leukemie ontwikkelen.
- Sommige patiënten met een myelodysplastisch syndroom (MDS) of een myeloproliferatieve aandoening (MPN) hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van AML.
- Chronische myeloïde leukemie (CML) kan in zeldzame gevallen overgaan in AML.
- Het syndroom van Down en Fanconi-anemie (beenmergfalen) verhogen het risico op acute leukemie
Is AML erfelijk of besmettelijk?
Acute myeloïde leukemie is niet besmettelijk en niet erfelijk.