Zomer en toch COVID; update over corona en vaccinaties
De maatschappij is weer open, door het zomerse weer zijn we veel buiten, maar corona is niet weg. Sterker nog; in Nederland is al weken sprake van een zomergolf. Het aantal coronabesmettingen stijgt nog steeds. Lees hier een zomerupdate over COVID-19 en de vaccinaties.
Als er nu een zomergolf is, betekent dat we dan in het najaar met z’n allen beter beschermd zijn? Veel mensen hebben een infectie met covid dan al gehad?
Nee. Een virus als COVID-19 blijft zich muteren en zal veranderen. Dus ook in het najaar zullen er weer infecties zijn met nieuwe varianten. Ook mensen die nu ziek zijn, kunnen er dan opnieuw ziek van worden.
Worden de varianten steeds minder ziekmakend?
Dat is onbekend. Op dit moment zijn de varianten BA.4 en BA.5 van omikron dominant. Zij zijn besmettelijker dan eerdere varianten, maar gelukkig wel minder ziekmakend. De IC’s in Nederland liggen minder vol. Maar een virus is onvoorspelbaar. Hoe in het najaar een virus zich gedraagt dat opnieuw is gemuteerd, weten we niet.
Zijn mensen die onder behandeling zijn van kanker, nog steeds extra kwetsbaar?
Ja. Daarom roept het RIVM mensen met een verminderde weerstand op om zich te laten vaccineren volgens het vaccinatieschema. Sommige doelgroepen, zoals mensen boven de 60, kunnen drie prikken krijgen. In overleg met de hematoloog kunnen patiënten die in de eerste ronde slecht te vaccineren waren, opnieuw een serie van 3 vaccinaties krijgen. Vaccinatie helpt ernstige ziekte en ziekenhuisopname door een coronabesmetting te voorkomen. De coronaprik verkleint ook de kans om het virus over te dragen aan andere mensen. Iedere volwassenen komt in aanmerking voor een boosterprik.
Hoeveel vaccinatierondes zijn er al geweest voor mensen met een verminderde afweer?
Mensen met een (ernstige) afweerstoornis konden tot nu toe drie basisprikken krijgen. Voor een aantal mensen kwam daar ook nog een boosterprik bij (de vierde prik) en een herhaalprik (de vijfde prik of tweede boosterprik). Elke herhaalprik verbetert de werking van de eerdere vaccinaties. Tussen elke vaccinatie moet drie maanden zitten. Kijk hier voor extra verduidelijking.
Krijg je vanzelf een oproep voor een extra vaccinatie?
Voor de extra vaccinatie krijg je een uitnodiging thuis. In het najaar van 2022 wordt uit voorzorg weer een herhaalprik aangeboden aan mensen die in aanmerking komen voor de griepprik en mensen met een afweerstoornis. Zij krijgen een brief thuis. Lees meer over herhaalvaccinatie op de website van het RIVM.
Wat kan ik zelf doen om een coronabesmetting te voorkomen?
Je kunt corona krijgen als je druppeltjes met het COVID-19 virus inademt. Als iemand het virus heeft en dichtbij je is, is bijna niet te voorkomen dat je in contact komt met het virus. Het kan bijvoorbeeld al gebeuren als iemand naast je lacht of iets roept. Als die druppeltjes via de lucht of je handen op je slimvliezen belanden, kun je zelf besmet raken en ziek worden. De adviezen om jezelf te beschermen draaien om die reden allemaal om hygiëne (handen wassen), afstand houden en een mond-neus masker dragen.
- Was je handen regelmatig met water en zeep, zeker als je handen schudt met andere mensen of deurklinken aanraakt;
- Geef anderen geen hand, doe een boks of begroet iemand met een lichte buiging;
- Houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van anderen;
- Vermijd als dat kan drukke plekken;
- Zit niet met je handen aan je ogen, neus en mond;
- Ben je erg kwetsbaar? Draag een mond-neus masker.
Lees hier meer over COVID-19
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis