Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
Het nieuws over het coronavirus en het vaccin tegen Covid-19 verschijnt in hoog tempo. Hematon houdt die informatiestroom bij en kijkt welk nieuws voor mensen met een hematologische kanker relevant is. Zeven actuele vragen en antwoorden.
Worden mensen met bloedkanker met voorrang gevaccineerd?
Ja. Het werd recent duidelijk dat patiënten met een hematologische ziekte met voorrang gevaccineerd gaan worden met een RNA-vaccin. Het RIVM heeft daarover de meeste zorgverleners informatie gegeven. Patiënten met een hematologische ziekte en die daarvoor onder controle zijn bij een hematoloog, worden in maart uitgenodigd voor het vaccin. Mocht je al een uitnodiging hebben voor een ander vaccin, dan wordt geadviseerd dit te accepteren en deze afspraak gewoon door te laten gaan. (Aangepast op 8-3-2021)
Slaat een vaccin wel goed aan bij mensen met bloedkanker?
Dat is niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt onder andere af van in welke fase je in je ziekteproces zit en welke behandelingen je op dit moment ondergaat. Naar mate je immuunsysteem minder goed werkt zal het effect van het vaccin minder goed zijn. Maar het vaccin kan je immuunsysteem wel degelijk ‘aanzetten’ tegen Covid-19. Misschien niet zo krachtig als bij een gezond persoon, maar je bent altijd beter beschermd dan zonder vaccin. Belangrijk, want als je Covid-19 krijgt, is de kans groter dat de ziekte slechter beloopt.
Er zijn verschillende vaccins. Het RNA-vaccin wordt aangeraden als je bloedkanker hebt. Waarom?
De eerste onderzoeken wijzen erop dat een RNA-vaccin beter werkt dan een vector-vaccin bij oudere mensen. Met de leeftijd neemt de werking van het immuunsysteem af en mensen met bloedkanker zijn vergelijkbaar met ouderen voor wat betreft de werking van hun immuunsysteem. Vaccinatie met een RNA-vaccin heeft daarom de voorkeur voor mensen met bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantaties.
Ik heb wel een oproep gekregen, maar niet eentje voor een inenting met een RNA-vaccin. Moet ik toch gaan?
Ja. Als je op basis van leeftijd eerder opgeroepen wordt, laat je je dan vaccineren ongeacht welk vaccin het is. Zo worden mensen tussen de 60-64 opgeroepen voor een vaccinatie met een vector-vaccin. Dit vaccin weigeren omdat je liever wacht op het moment dat er genoeg RNA-vaccins zijn, is niet aan te raden. Ook al lijkt het vector-vaccin minder goed te werken bij oudere mensen of mensen met een minder goed werkend immuunsysteem, beschermt ook dit vaccin tegen besmetting met het Covid-19-virus. Een vector-vaccin verdient dus de voorkeur boven wachten of het uitstellen van een vaccinatie.
Vindt Hematon dat elke leeftijdsgroep moet worden ingeënt met een RNA-vaccin?
Ja. Het standpunt van Hematon over de Covid-19 vaccinatie is ongewijzigd: alle mensen met bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantaties met voorrang vaccineren met een RNA-vaccin. Achter de schermen blijven we daarvoor lobbyen.
Ik word op dit moment behandeld tegen kanker, is vaccineren dan veilig?
In de studies met de vaccins die nu zijn goedgekeurd, zaten amper mensen met kanker. Het is dus niet precies bekend of mensen die worden behandeld met chemotherapie of immuuntherapie even goed beschermd worden met het vaccin als mensen zonder kanker. Er zijn echter ook geen aanwijzingen dat kankerpatiënten met vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Daarom is het advies aan mensen die nu worden behandeld tegen kanker zich te laten vaccineren.
Ik heb net een stamceltransplantie gehad, is vaccineren dan zinvol?
Over het algemeen wordt vaccinatie in de eerste drie maanden na stamceltransplantatie afgeraden. Het effect van vaccinatie is dan onvoldoende. Het RIVM-advies na autologe en allogene stamceltransplantatie voor COVID-19 vaccinatie is echter om vaccinatie niet uit te stellen als je binnen die eerste 3 maanden wordt opgeroepen, omdat het toch enige bescherming kan geven. Daarnaast is het advies om indien mogelijk volwassen huisgenoten ook te laten vaccineren (ringvaccinatie). Op dit moment kan dat nog niet geregeld worden.
Meer weten over vaccinatie en het verzwakte immuunsysteem? Kijk ook naar het webinar van Hematon over dit onderwerp.
Meer lezen: Het nieuwsbericht Update over Covid-19 en kanker
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis