Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Tekort aan het chemomedicijn etoposide

Hematon Nieuws

Er is een tekort ontstaan aan het medicijn etoposide. Dit chemomedicijn wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML) en verschillende soorten hodgkin- en non-hodgkin lymfomen.

Het tekort is ontstaan doordat de twee fabrikanten die dit middel maken problemen hebben met de productie en distributie van dit kankermedicijn. Dit kan komen door een tekort aan de grondstof van het middel. Het tekort is een wereldwijd probleem.   

Etoposide is een medicijn dat de groei van tumoren afremt en wordt als chemokuur via een infuus in het ziekenhuis toegediend. Het wordt naast chemo bij hematologische kankers, ook gebruikt bij longkanker en zaadbalkanker. 

Behandeladvies
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen verwacht dat tot eind september dit tekort zal blijven bestaan. Tot die tijd geldt er een behandeladvies voor zowel nieuwe patiënten als mensen die al worden behandeld met etoposide. Door dit advies wordt het middel zo efficiënt mogelijk ingezet en verspilling tegengegaan. Zo wordt aan artsen gevraagd om behandelingen van patiënten zoveel mogelijk te combineren. Omdat een dosering altijd wordt aangepast op het lichaamsgewicht van een patiënt blijft in een ampul vaak wat over van het medicijn. Door meerdere patiënten tegelijk te behandelen, hoeft er minder te worden weggegooid. 

Martine Chamuleau, internist-hematoloog bij het Amsterdam UMC, zei tegen de NOS dat artsen ook zullen kijken naar andere, alternatieve medicijnen. 

Het nieuwe behandeladvies is mede opgesteld in samenwerking met onder andere de Nederlandse Vereniging voor Hematologie, de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, de Nederlandse Internisten Vereniging en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie. 

Lees hier meer:   nieuwsbericht Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd  
 

Beeld DenisW

Meest gelezen

Meest recente artikelen