Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Reiskosten voor kankerbehandeling vergoed, maar veel mensen weten dat niet

Beeld Noxos (Freepic) Hematon Nieuws

Lang niet alle mensen die een kankerbehandeling krijgen, weten dat ze een reiskostenvergoeding kunnen krijgen om met de auto, taxi of openbaar vervoer naar hun behandeling te gaan. ‘In de komende jaren wordt de kankerzorg verder geconcentreerd. Hierdoor gaat een deel van de mensen met kanker vérder reizen voor hun behandeling. Kennis over reiskostenvergoeding wordt daarom nog belangrijker.’ 

Veel mensen die een kankerbehandeling ondergaan moeten hiervoor vaak naar het ziekenhuis reizen. Soms is dat zelfs meerdere keren per week of meerdere keren per maand. Als je voor een kankerbehandeling zoals chemo-, immuno-, en radiotherapie reiskosten maakt, kun je die declareren bij de zorgverzekeraar.  

Maar weten mensen dat ook? In een Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waar ook Hematon onderdeel van is, is dat uitgevraagd. Het blijkt dat slechts 56 procent van de mensen weet dat die kosten vergoed kunnen worden. 

Verder reizen 
Irene Dingemans, programmaleider Kwaliteit van Zorg bij NFK: ‘In de komende jaren wordt de kankerzorg verder geconcentreerd. Hierdoor gaat een deel van de mensen met kanker vérder reizen voor hun behandeling en het is niet voor iedereen even makkelijk om deze kosten te dragen. Kennis over reiskostenvergoeding wordt daarom nog belangrijker.’ 

Voor de reiskostenvergoeding geldt een vaste eigen bijdrage van 118 euro dit jaar. Daarnaast geldt hiervoor het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Dat betekent dat reiskosten dus pas worden vergoed als je je eigen risico volledig hebt gebruikt en als daarna de reiskosten meer dan 118 euro bedragen. 

Dingemans: “De peiling laat duidelijk zien dat er ruimte is voor verbetering in de actieve informatievoorziening rondom de reiskostenvergoeding. Zorgverzekeraars en zorgverleners zouden patiënten proactief kunnen wijzen op de mogelijkheid van declareren. Maar ook mensen met kanker zou ik willen meegeven: het kan lonen om je polis te lezen of je zorgverzekeraar te bellen voor meer informatie.” 
 
Declareren gaat mensen redelijk makkelijk af 
Zelfs als mensen weten dat er een reiskostenvergoeding is, blijkt dat ze er niet altijd gebruik van maken, blijkt uit de peiling. Van alle mensen die met hun eigen vervoer rof met het OV reizen én bekend zijn met de onkostenvergoeding declareert lang niet iedereen deze onkosten. 

Het aanvragen van de reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer wordt bijvoorbeeld door veel mensen als erg moeilijk ervaren. Mogelijk heeft de administratieve procedure hier iets mee te maken of het verkrijgen van de juiste handtekeningen. 
NFK vraagt daarom aan zorgverzekeraars de aanvraagprocedure te evalueren en waar mogelijk te verbeteren. Dit zal ten goede komen aan de patiënt die vaak geen energie heeft voor dit soort zaken. Van de mensen die geen reiskostenvergoeding aanvroegen zegt zes op de tien dat ze het makkelijk zelf konden betalen en drie op de tien dat ze het te veel gedoe vonden om te regelen.  

Meer lezen?  
Ga naar Worden mijn reis- en parkeerkosten vergoed?
 

Meest gelezen

Meest recente artikelen