Pauline Evers: ‘Maak innovatieve medicijnen toegankelijk’
Ook al zijn veel medicijnen fantastische middelen, ze worden ontwikkeld met winst als doel. ‘Die winst gaat maar voor een deel terug naar onderzoek en ontwikkeling. Toch hebben we die medicijnen nodig. Logisch dus dat het ons als burgers soms een wrange bijsmaak geeft.’ Pauline Evers, belangenbehartiger geneesmiddelen bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, vertelt wat ervoor nodig is om nieuwe, dure, werkzame kankermedicatie tóch in het basispakket te krijgen.
Sommige innovatieve medicijnen, zoals veel kankermedicijnen, zijn zo duur dat ze niet onmiddellijk in het basispakket komen. Je arts, en ook de mensen met kanker, kunnen dit medicijn dus niet krijgen. Het middel moet eerst langs verschillende raden en commissies voordat het in het basispakket komt. ‘Pas als we vinden dat die nieuwe medicijnen een aanvulling zijn, gaat de minister met de farmaceuten onderhandelen over de prijs’, vertelt Evers in Hematon Magazine.
Dat medicijnen een prijs hebben is, logisch. Maar het is ook wrang. Want een mensenleven is van onschatbare waarde. Evers: ‘Met dat morele dilemma hebben wij elke dag te maken. Er worden goede, nieuwe medicijnen tegen kanker ontwikkeld. Maar ze zijn niet allemaal even goed. Als je alles zou toelaten, wordt de zorg onbetaalbaar en is er in de toekomst geen ruimte meer voor nieuwe, betere middelen. Er zijn ook andere zaken waar we geld aan uit willen geven: betere diagnostiek, goede palliatieve zorg en aan andere aandoeningen dan kanker. Een mensenleven is inderdaad onbetaalbaar. Maar er is een beperkt budget en we kunnen niet alles doen.’
Dat spitst de vraag toe naar wélke medicijnen er wel en niet worden toegelaten. Over dat proces vertelt Evers meer in Hematon Magazine. Een proces waarin de stem van een kankerpatiëntenorganisatie als Hematon en het NFK wezenlijk is. 'Het gaat over ons, dus we moeten meepraten. Want we staan er voor dat goede en innovatieve medicijnen in het zorgpakket komen en toegankelijk worden voor patiënten, ondanks die kosten.’
Pauline Evers (belangenbehartiger geneesmiddelen bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) houdt zich bezig met de beschikbaarheid van nieuwe, geregistreerde medicijnen tegen kanker in Nederland. NFK trekt daarin samen op met Hematon en andere kankerpatiëntenorganisaties.
Lees hier het hele artikel in Hematon Magazine
Pauline Evers
Belangenbehartiger geneesmiddelen NFK
beeld John de Koning
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis