Meer kansen voor kinderen met acute lymfatische leukemie
De vijfjaarsoverleving van kinderen met acute lymfatische leukemie (ALL) is sinds de jaren 60 gestegen van nul naar 94 procent. Dit blijkt uit een studie onder 800 Nederlandse kinderen. Een spectaculaire ontwikkeling, stelde prof. dr. Rob Pieters van het Máxima Center.
Acute lymfatische leukemie is de meest voorkomende vorm van kinderkanker in Nederland. Jaarlijks wordt deze vorm van kanker bij ongeveer 110 kinderen vastgesteld. De prognose is voor veel kinderen goed, maar nog niet voor ieder kind. Om de overlevingskansen en kwaliteit van leven van álle kinderen met leukemie te verbeteren, wordt het behandelprotocol over de jaren heen steeds aangepast op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten.
Het onderzoek heeft ook effect op volwassenen die ALL krijgen. Zo wordt de behandeling van mensen met ALL tot de leeftijd van 40 jaar op volwassen hemato-oncologie-afdelingen meer aangepast naar kinderoncologische behandelschema’s.
De studieresultaten van het ALL-11 behandelprotocol werden gepubliceerd in wetenschappelijk vakblad Journal of Clinical Oncology.
Bron: Prinses Máxima Centrum
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis