Kans dat je kanker overleeft stijgt
Door betere diagnostiek en nieuwe behandelmethoden zijn de overlevingskansen van mensen met kanker in twintig jaar tijd flink gestegen. Gemiddeld leeft zeven op de tien mensen drie jaar na de diagnose kanker nog. Twintig jaar geleden was dat zes op de tien mensen. De overlevingskansen tussen de verschillende soorten kanker zijn echter wel groot.
Deze cijfers staan in de nieuwste gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De NKR spreekt zelfs van ‘bemoedigende’ cijfers.
De NKR zette drie tijdsvakken tegen elkaar af: 2000-2004, 2010-2014 en 2020-2022. Ook maakte zij een uitsplitsing per kankersoort. Dit vergelijk laat zien dat bij elk soort kanker, zoals borstkanker, darmkanker en alle hematologische kankers, er een vooruitgang in de overleving is.
Ondanks de stijging zijn de verschillen groot. Zo steeg de driejaarsoverleving van longkanker, maar deze is nog steeds maar dertien procent. Drie jaar na de diagnose leeft dus nog maar dertien procent van de mensen met longkanker. Alvleesklierkanker blijft zelfs steken op slechts acht procent.
Daar staan andere goede overlevingskansen tegenover, zoals zaadbalkanker (99 procent), huidkanker (97 procent) en melanoom (95 procent).
Overleving hematologische kankers
Ook bij hematologische kankers steeg de driejaarsoverleving in de afgelopen twintig jaar. Was dat tussen 2000 en 2004 zes op de tien mensen (61 procent), nu is dat ruim zeven op de tien mensen (74 procent). Plasmaceltumor, waar multipel myeloom onder valt, steeg zelfs van 52 in de periode 2000-2004 naar 74 procent in de periode 2020-2022. Dat er gepeild is tot 2022 is ook bemoedigend; de ontwikkeling van medicatie ging ook de afgelopen jaren verder.
Ook bij acute lymfatische leukemie zijn de verbeteringen groot. In twintig jaar steeg de overlevingskans bij ALL bijvoorbeeld van 38 procent naar 59 procent. Wie twintig jaar geleden agressief non hodgkinymfoom kreeg, had slechts vijftig procent overlevingskans. Nu is dat voor mensen met deze kanker 68 procent. Acute myeloïde leukemie (AML) is van de hematologische kankers nog steeds de kanker met de slechtste overlevingskans: twintig jaar geleden overleefde maar 11 procent de eerste drie jaar. Nu is dat 27 procent.
Er zijn een flink aantal hematologische kankers met een overlevingscijfer van meer dan negentig procent; zoals chronisch lymfatische leukemie (CLL), hodgkinlymfoom, indolent hodgkinlymfoom en huidlymfoom.
Vooruitgang
De vooruitgang in overleving komt vooral door de komst van nieuwe medicijnen. Ook betere diagnostiek waardoor een meer gerichte behandeling mogelijk is, helpt patiënten met een betere behandeling. Ook door het vaker toepassen van intensieve behandelingen zoals stamceltransplantaties, ook bij ouderen, hebben patiënten meer behandelmogelijkheden en dus ook meer kans om de ziekte te overleven.
De cijfers onderstrepen volgens de NKR de vooruitgang die is geboekt in de behandeling van kanker. Zij stelt dat de voortdurende inzet voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe behandelingen cruciaal blijft om de overlevingskansen verder te verbeteren.
Het is volgens NKR ook belangrijk kritisch te blijven kijken naar effecten van nieuwe behandelmethoden en geneesmiddelen, zodat er een gewogen keuze komt tussen de effectiviteit, bijwerkingen en kosten. Want niet voor iedereen werken de nieuwe, vaak dure, geneesmiddelen goed en soms zijn de bijwerkingen zo groot dat de kwaliteit van leven in de laatste fase erg slecht wordt. Naast ziektegerichte behandeling is daarom altijd aandacht nodig voor kwaliteit van leven. Gesprekken over wensen, waarden en behoeften van patiënten en hun naasten moeten tijdig gevoerd worden.
Meer lezen op de website van IKNL: toegenomen overleving 2020-2022
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis