Erfenis Els Borst ingezet voor medicijn tegen acute leukemie
De schoonzoon van Els Borst, chemicus Sjaak Neefjes, haalt met geld uit haar erfenis een verdwenen medicijn tegen onder meer acute myeloïde leukemie terug naar Nederland. Hij reist daarvoor deze week naar India.
Het middel aclarubicine kan het leven van AML-patiënten verlengen en sommige patiënten misschien wel genezen, zegt Neefjes in de Volkskrant. En mogelijk kan het ook bij andere vormen van kanker ingezet worden.
Aan- en uitzetten
Een collega uit het lab van Neefjes, de Chinese celbioloog Baoxu Pang, ontdekte een paar jaar geleden dat het chemomiddel doxorubicine anders werkte dan tot dat moment werd aangenomen. Het maakte niet alleen dna-breuken in de kankercellen, waardoor ze niet meer konden delen. Het kon ook kankercellen doden door genen aan en uit te zetten. Pang en Neefjes vroegen zich af of dat ook voor het verdwenen middel aclarubicine zou gelden. Dat bleek het geval. Daarmee werd het ineens een ander en effectiever medicijn.
Geen hartschade
Aclarubicine bleek nog een belangrijk voordeel te hebben. In tegenstelling tot de gebruikelijke chemotherapie tegen AML is het niet schadelijk voor het hart. Daarmee is het ook geschikt voor oudere of minder fitte AML-patiënten. En bij jongere AML-patiënten geeft het minder late effecten van de behandeling.
Als het middel in voldoende hoeveelheden in Nederland beschikbaar is, start na de zomer een studie met aclarubicine in vier universitair medische centra.
Els Borst
Arts en oud-minister van VWS Els Borst, werd in 2014 vermoord door een verwarde man. Neefjes vindt het passend om deze manier de erfenis van zijn schoonmoeder in te zetten. In de Volkskrant zegt hij: 'Ze moet worden herdacht om wat ze in haar leven heeft gedaan, niet om hoe ze is geëindigd. Daarom gebruiken we haar geld om een medicijn terug te brengen naar de patiënt. Dat vinden wij een mooie nagedachtenis.'
Els Borst was erelid van Hematon en haar voorloper CMWP. Haar echtgenoot Jan Borst, arts an patiënt, was een van de oprichters van contactgroep voor patiënten met de ziekte van multipel myeloom, later CMWP. Hij heeft veel voor de patiënten uit deze groep betekend. Binnen de CMWP zette Els Borst het werk van haar echtgenoot voort. Zo was zij betrokken bij de inspanningen om het medicijn thalidomide beschikbaar te krijgen voor patiënten met multiple myeloom.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis