Gevoeliger bloedtest
Bij Radboudumc ontwikkelt dr. Hans Jacobs, laboratoriumspecialist, een bloedtest die kan worden ingezet bij multipel myeloom. Met deze bloedtest kun je met één druppel bloed duizend keer gevoeliger meten dan de huidige bloedtesten.
Door verbeterde behandelingen bij de ziekte multipel myeloom (ziekte van Kahler) is er soms geen ziekteactiviteit meer te vinden. Dat lijkt een goed bericht, maar het kan ook zijn dat de gebruikte meetmethodes niet meer passen bij de nieuwe behandelmethoden. Dan kan het terugkeren van de ziekte gemist worden.
Bloedtest
Bij Radboudumc is dr. Hans Jacobs, laboratoriumspecialist, bezig met het ontwikkelen van een veel gevoeliger bloedtest. In Radboud Report Oncologie 2024-1 legt hij uit hoever het daarmee is.
Met deze bloedtest, die massaspectrometrie-bloedtest (MS-MRD) wordt genoemd, kun je met één druppel bloed duizend keer gevoeliger meten dan de huidige bloedtesten. Om de ziekte nauwkeurig te kunnen volgen zijn er nu ook nog de beenmergpuncties. Die zijn belastend voor patiënten en kun je niet iedere keer vragen van een patiënt. En met een beenmergpunctie kan ook het resultaat wisselend zijn, omdat je ook kunt prikken op een plek waar geen kahleractiviteit zit. Een beenmergpunctie is met deze veel preciezere bloedtest in de toekomst niet meer nodig.
Hoeveel activiteit?
Mooi is dat met de nieuwe bloedtest de foute antistof opgespoord wordt, maar dat ook de hoeveelheid vastgesteld wordt. Daardoor kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen activiteit die min of meer is verdwenen of die net onder de grens zit dat de ziekte niet meer meetbaar is. Door deze nieuwe methode kan de arts zelfs een jaar eerder zien dan nu het geval is dat de ziekte weer terugkomt.
Deze ontwikkeling zit nog in de onderzoeksfase en leidt op dit moment nog niet tot een aanpassing in de behandeling.
Lees hier meer over multipel myeloom
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis