Booster: ook na derde vaccinatie
De boostervaccinatie is een extra prik die nu wordt aangeboden aan alle Nederlanders. Het helpt om afweerstoffen te maken tegen het coronavirus. Maar is de prik ook belangrijk als je al een derde vaccinatie hebt gehad? En werkt deze booster tegen de omikronvariant van het virus? Lees hierover meer in deze Covid-19-update van Hematon. 10 nieuwe vragen over de coronavaccinatie.
Ik heb het afgelopen najaar een derde prik gekregen. Moet die boosterprik dan ook nog?
Ja! Er is een grote groep mensen met een hematologische kanker die in het najaar een extra vaccinatie heeft gehad tegen Covid-19. Zij kwamen daarvoor in aanmerking omdat zij een verminderde afweer hebben vanwege hun ziekte of omdat ze worden behandeld tegen kanker. Al die mensen komen nu ook in aanmerking voor een boosterprik. De boosterprik is dus een extra vaccinatie. Voor sommige mensen zal het de derde vaccinatie zijn, voor anderen de vierde vaccinatie tegen corona.
Hoeveel tijd moet er zitten tussen mijn tweede of derde vaccinatie en de booster?
Tussen de tweede of derde vaccinatie en de boostervaccinatie moet drie maanden zitten.
Beschermt het vaccin mij tegen de omikronvariant?
Het eerlijke antwoord is dat dit nog niet precies bekend is. Wat we wel weten, is dat bij de omikronvariant het besmettingsrisico groter is dan bij de vorige varianten van het coronavirus. Door de extra vaccinatie krijgt je afweersysteem een extra impuls. Hiermee wordt het virus, ook de omikronvariant, beter herkend door je afweersysteem.
Wordt de boostervaccinatie geadviseerd door hematologen?
Ja. Artsen adviseren hun patiënten met bloed- of lymfklierkanker deze vaccinatie. De reden is dat veel van deze patiënten een verminderde weerstand hebben. Met een boosterprik wordt het immuunsysteem geactiveerd. Het afweersysteem zal het virus herkennen en beter kunnen opruimen. Ook als je in het najaar nog een derde vaccinatie hebt gehad, wordt geadviseerd om deze vaccinatie te halen. De derde vaccinatie en de booster kunnen er samen voor zorgen dat je lichaam genoeg antistoffen aanmaakt.
Moet ik wachten op een schriftelijke oproep voor de booster?
Nee. Als je leeftijdsgroep aan de beurt is, kun je het best via de website een afspraak maken. Klik daarvoor hier.
Is de boostervaccinatie precies hetzelfde als mijn eerdere vaccinaties?
Waarschijnlijk niet. De meeste mensen met een hematologische kanker kregen in 2021 met voorrang een vaccinatie van Moderna. De booster is meestal van het merk Pfizer. Volgens deskundigen is dat geen bezwaar.
Klopt het dat als je onder behandeling bent met rituximab of obinutuzumab de vaccinatieresultaten kunnen tegenvallen?
Ja, dat klopt. Wie onder behandeling is met deze middelen reageert minder goed tegen het zogenaamde ‘spike-eiwit’ van het coronavirus. Gebruik je die medicijnen? Wees dan extra voorzichtig in je contact met anderen. Ook raden artsen aan een vaccinatie te nemen. Ook al maakt je lichaam minder goed antistoffen aan, vaak gebeurt er wel ‘iets’. Bij een heel klein deel van de mensen maakt het lichaam na een vaccinatie helemaal geen antistoffen aan tegen het virus. Dat weet je van tevoren helaas niet en het is ook nog niet mogelijk om daarop te testen.
Kan de boostervaccinatie versneld worden gegeven bij partners of kinderen van een hematologische patiënt?
Nee, dit wordt landelijk niet ondersteund door artsen of de GGD. Hopelijk kan iedereen onder de 60 jaar half januari gevaccineerd zijn, maar dat is volgens de volgorde van de GGD.
Ik heb de derde prik niet gehaald of heb die niet gekregen. Word ik dan wel voor die booster opgeroepen?
Ja. Wie geen derde prik heeft gehaald of niet is opgeroepen, kan gewoon de booster halen.
Mijn vaccinatie staat niet goed geregistreerd in het coronapaspoort, wat kan ik doen?
Als je vaccinaties niet goed staan geregistreerd in het coronapaspoort kun je dat zelf veranderen.
- Kijk via je app in je coronapaspoort hoe je vaccinatiebewijs is geregistreerd;
- Ontbreekt er een bewijs, dan kun je die zelf toevoegen via deze app met het plusje in de rechterbovenhoek;
- Lukt dat niet? Soms moet je de app opnieuw installeren en de bewijzen opnieuw inladen. En als dat ook niet helpt. Kun je bellen met de helpdesk 0800-1421
Lees hier ook meer.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis