Behoefte om met arts te praten over leefstijl is groot
De meeste mensen hebben na de diagnose kanker behoefte aan informatie over beweging, voeding of slaap. Maar in het ziekenhuis wordt bij kankerbehandelingen lang niet altijd over leefstijl gesproken. Dit blijkt uit een enquête van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) waar ook Hematon deel vanuit maakt.
‘De verandering van mijn leefstijl heeft mij geholpen om de behandelingen zo goed mogelijk door te komen’, zegt een van de geënquêteerden in het rapport ‘Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring?’
Of: ‘Het is me nog meer duidelijk geworden hoe belangrijk het is om te letten op voeding, in beweging te zijn en te ontspannen.’
De opmerkingen laten zien dat mensen hun kankerbehandeling en een gezonde leefstijl aan elkaar koppelen: ze willen veel doen om zo fit mogelijk te starten met een behandeling en zijn om die reden op zoek naar informatie of goede programma’s die hen helpen.
Mensen gaven in de enquête aan dat zij door meer te bewegen meer energie, meer vertrouwen in hun lichaam en minder pijn of klachten hadden. Ook hun herstel na een behandeling verliep sneller door bewegen. Door beter te eten ervaarden de geënquêteerden meer energie, konden ze beter op gewicht blijven en waren ze fitter.
Meer informatie
Leefstijl is dus belangrijk, maar wat moet je eten? Hoe te bewegen? En hoe kun je beter slapen? Zeven op de tien mensen die kanker hebben, zoeken meer informatie op die vragen. De meeste informatie vinden ze via eigen onderzoek, want in het ziekenhuis wordt bij 44 procent van de mensen een gezonde leefstijl bij kankerbehandelingen niet besproken. Terwijl het door 63 procent van de mensen juist op prijs zou worden gesteld als de arts dit gesprek over leefstijl zou starten, het liefst voordat de behandeling start.
‘Je bent in het begin zo overdonderd door al het nieuws en de afwegingen die je moet maken. Het is dan belangrijk dat een arts of verpleegkundige ruimte maakt om leefstijl te bespreken’, zegt een van de mensen in de peiling.
Als er wel deskundige hulp is, ondersteunt dat mensen enorm, zo blijkt. Wanneer mensen hulp of ondersteuning kregen bij beweging, voeding, slaap en ontspanning, lukte het ze vaker om iets te doen of te veranderen, dan wanneer ze geen hulp kregen.
De peiling laat volgens NFK zien dat het thema leefstijl bij kanker leeft én dat NFK een taak heeft om meer maatschappelijke bewustwording op gang te brengen over de invloed van leefstijl op kankerbehandeling, zegt Lieke Visser (belangenbehartiger Zorggerelateerde Preventie). ‘Het merendeel van de mensen met kanker is geïnteresseerd in het bespreken van bepaalde leefstijlonderwerpen met de zorgprofessional in het ziekenhuis. Wij zien daarom graag dat zorgprofessionals aandacht hebben voor leefstijl bij de kankerbehandeling.’
In samenwerking met KWF, IKNL en andere relevante partners wil NFK daarom verder bijdragen aan onderzoek naar de positieve effecten van leefstijl op kanker.
Lieke Visser wil ook dat zorgprofessionals aandacht hebben voor leefstijl bij kanker en de behandeling daarvan. Niet alleen bij de mensen die hierom vragen. ‘Ook kunnen zij een eventuele ongezonde leefstijl bij de patiënt signaleren en de patiënt motiveren hier iets aan te doen. Waar nodig door te verwijzen naar leefstijlprogramma’s, de fysiotherapeut of diëtist.’
- In de Doneer Je Ervaring-peiling ‘Jouw manier van leven en kanker, wat is jouw ervaring? werd uitgevraagd wat de ervaringen en wensen van mensen die kanker hebben met kanker en leefstijl.
- Ruim 5500 mensen die kanker hebben of hebben gehad deden mee aan de peiling, waarvan een vijfde mensen met bloed- of lymfklierkanker.
- Lees hier het hele rapport op de website van Doneer Je Ervaring.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis