
Behandelen: ja of nee?
Uit landelijk onderzoek van IKNL blijkt dat 16 procent van de patiënten door verschillende oorzaken geen hematologische behandeling krijgen. Bij acute leukemie is dat zelfs 26 procent. Het onderzoek is gedaan bij patiënten met acute leukemie, DLBCL en multipel myeloom.
De keuze om niet te behandelen heeft te maken met de fysieke conditie van patiënten, maar ook door de eigen keuze van de patiënt of de familie van de patiënt. Opvallend daarbij is dat patiënten met een lagere economische status vaker geen behandeling krijgen dan andere patiënten. Ook kozen vrouwen vaker dan mannen voor geen behandeling. Bij acute leukemie was de snelle ziekteprogressie een reden om niet verder te behandelen.
De overleving na de beslissing niet verder te behandelen, is zeer kort, variërend van enkele weken tot enkele maanden. Belangrijk is het om in die periode aandacht te hebben voor palliatieve zorg. Bij hematologische patiënten wordt dit niet altijd goed begeleid.
Betrek patiënten beter bij beslissing
De onderzoekers adviseren zorgverleners om patiënten en families beter te begeleiden en een actieve rol te spelen bij behandelbeslissingen en palliatieve zorg eerder en vaker te integreren. De patiënten moeten actiever worden betrokken bij beslissingen die worden genomen.
Ook zouden sociaaleconomische ongelijkheden meer onderzocht moeten worden. Onderzoeker Myrte Zijlstra: ‘Patiënten met hematologische kanker hebben vaak complexe zorgbehoeften. We moeten ervoor zorgen dat zij goed geïnformeerd worden en toegang krijgen tot alle beschikbare ondersteuningsopties.’
Meer lezen over palliatieve zorg kan het dossier uitbehandeld.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis