Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

45 procent daling inkomen als je kahler krijgt

Beeld Bannafarsai Myeloom

Uit onderzoek van Erasmus MC is gebleken dat mensen met de ziekte van Kahler vier jaar na hun diagnose gemiddeld een inkomensdaling uit werk van 45 procent ervaren. De ziekte van Kahler, officieel multipel myeloom, is een beenmergkanker die goed behandeld kan worden en waarvan mensen na hun behandeling vaak weer terug kunnen naar hun werk. Toch gebeurt dat niet altijd, blijkt uit onderzoek van Christine Bennink.  

De behandeling van multipel myeloom houdt in dat je meestal een paar maanden chemo krijgt en daarna een stamceltransplantatie van eigen stamcellen. De behandelingen en ook het herstel van die behandelingen kosten behoorlijk veel tijd. Veel mensen raken in die tijd hun baan kwijt. 

Langere overleving 
Onderzoeker Christine Bennink deed onderzoek naar deze groep patiënten omdat steeds meer mensen met deze soort kanker een langere overleving hebben. Een derde is jonger dan 65 jaar. De verwachting is ook dat er meer behandelingen bijkomen die de overleving nog meer verbeteren. 

Bennink adviseert patiënten al tijdens het ziekteproces na te denken wat je met je werk zou willen als je weer bent opgeknapt. ‘Als je ziek bent, is je werk niet het eerste waar je aan denkt. Als het lukt, kun je tijdens je ziekteproces misschien al nadenken over de vraag wat je met je werk zou willen. Mijn advies is vooral: zorg ervoor dat je niet vergeten wordt!’ 

Oplossingen
Ook voor andere hematologische ziekten geldt dat je niet te snel aan de kant mag worden gezet. Bennink: ‘Voor dit onderzoek is alleen de groep kahlerpatiënten in de analyse opgenomen. Juist omdat de overleving bij deze groep zo sterk is verbeterd en nog steeds verbetert. Bennink koppelde gegevens van IKNL en CBS aan elkaar. De inkomsten voor en na diagnose werden met elkaar vergeleken en daar bleek dat enorme inkomensverschil uit. 

Maar Bennink wil niet iedereen pushen weer aan het werk te gaan, waar dat niet gaat. Sommige mensen hebben na de behandeling lang last van vermoeidheid of problemen door wervelinzakking. Bij de ziekte van Kahler is bekend dat de ziekte terugkeert, dat is iets waar je ook rekening mee moet houden in het gesprek met de werkgever en daar zullen dan ook oplossingen voor moeten worden gezocht.  

Meer lezen over kanker en werk

Meest gelezen

Meest recente artikelen