21 Miljoen voor zeldzame kankers
KWF heeft samen met vier andere Europese fondsen ruim 21 miljoen euro toegekend aan onderzoek naar nieuwe medicijnen voor patiënten met zeldzame vormen van kanker. Het gaat om drie onderzoeken naar acute lymfatische leukemie en een onderzoek naar osteosarcoom (een vorm van botkanker).
In Nederland zijn zulke onderzoeken niet of nauwelijks mogelijk, omdat het moeilijk is voor die zeldzame ziekten voldoende deelnemers te vinden. Dat er nu onderzoek gedaan wordt in Europees verband is natuurlijk geweldig. Voor patiënten met zeldzame kanker komt er op die manier zicht op nieuwe behandelmogelijkheden.
Eén op de vijf kankerpatiënten heeft een zeldzame vorm van kanker. Dat zijn ruim 20 duizend Nederlanders per jaar die hiervan de nadelen ervaren. Zij hebben vaak lang moeten wachten op de juiste diagnose en er zijn weinig behandelingen. Hierdoor blijven hun vooruitzichten achter ten opzichte van andere kankerpatiënten.
KWF heeft het initiatief genomen om samen te werken met andere fondsen in Spanje, België en Frankrijk en hebben wetenschappers gevraagd onderzoeksvoorstellen in te dienen die de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zeldzame kankers kunnen versnellen. Er zijn 3 onderzoeken op het gebied van hematologische kankers geselecteerd: een onderzoek voor kinderen onder de 1 jaar met acute lymfatische leukemie, een onderzoek naar T-cel acute lymfatische leukemie en een onderzoek naar CAR-T-celtherapie voor mensen met acute lymfatische leukemie.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis