Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

CML - meer over PCR

Wat is PCR? 


PCR is de afkorting van 'polymerase chain reaction' (polymerasekettingreactie). PCR wordt gebruikt als testmethode om de diagnose CML te stellen en de respons op de behandeling te meten. Het is een zeer gevoelige test, die het zogenaamde BCR::ABL bij CML-patiënten meet. PCR wordt ook voor andere toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld om een virus aan te tonen bij iemand die een beenmergtransplantatie heeft ondergaan. 

Wat meet PCR bij CML?

CML ontstaat door een beschadiging in het DNA; een gedeelte van chromosoom 9 en 22 verwisselt van plaats. Hierdoor ontstaat een eiwit dat BCR::ABL wordt genoemd. Dit BCR::ABL-eiwit verandert de bloedcellen bij leukemie en maakt ze kwaadaardig. PCR meet bij CML het aanwezige BCR::ABL. De PCR-waarden zijn gekoppeld aan de hoeveelheid en de activiteit van de resterende leukemiecellen. PCR kan zeer kleine hoeveelheden BCR::ABL meten. 

Wordt PCR uitgevoerd op bloed of op beenmerg? 

PCR kan worden uitgevoerd op bloed- en beenmergmonsters. Het is belangrijk dat er voldoende materiaal is om te testen. Daarom gebruikt men bijna altijd perifeer bloed. Dit is het bloed dat vrij in de bloedbaan circuleert. Het is gemakkelijk af te nemen. Een bloedonderzoek is ook veel minder belastend voor de patiënt. 

De labuitslagen kunnen op verschillende manieren weergegeven worden. Het is belangrijk dat ze weergegeven worden op de zogenaamde Internationale schaal. Alleen dan kun je de uitslagen van verschillende laboratoria en over de tijd met elkaar vergelijken. Accepteer geen bloedonderzoek van een laboratorium dat de resultaten niet volgens deze Internationale Schaal weergeeft.