Nieuwe behandeling voor multipel myeloom
Een internationale onderzoeksgroep publiceerde deze week veelbelovend onderzoek naar het gebruik van daratumumab voor een deel van de multipel myeloompatiënten. En niet voor elke vorm van beenmergkanker, zoals de Telegraaf vandaag suggereerde.
De kwaadaardige beenmergziekte, multipel myeloom, is tot nu toe ongeneeslijk. Vroeger werd de ziekte ook wel ziekte van Kahler genoemd, naar de ontdekker ervan. De ziekte wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer duizend mensen vastgesteld. Het betreft een woekering van een bepaald type witte bloedcel.
De behandeling bestaat uit chemotherapie. Bij jongere patiënten wordt dit gecombineerd met een stamceltransplantatie. Uiteindelijk wordt de ziekte ongevoelig voor chemotherapie. Daarom is de gemiddelde overleving ongeveer vijf jaar.
Er zijn nu interessante resultaten van nieuw onderzoek gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift New England Journal of Medicine. Dit artikel is geschreven door een internationale onderzoeksgroep, onder wie Henk Lokhorst van VU medisch centrum en Monique Minnema van UMC Utrecht. In de Telegraaf van vandaag (27-08-2015) wordt er ook aandacht aan besteed.
Uit de kop van het Telegraafartikel zou opgemaakt kunnen worden, dat elke woekering van beenmergcellen met dit nieuwe middel gestopt kan worden. Het gaat echter alléén om (een deel van de) patiënten die multipel myeloom hebben.
Het onderzoek gaat over het gebruik van de stof daratumumab. De stof bindt aan de kwaadaardige cellen, die daarna door de eigen afweer van de patiënt gedood en opgeruimd worden. Het toedienen van deze stof aan de patiënten leidde bij de meeste van hen tot stabilisatie van de ziekte. Bij veertig procent van de patiënten nam het aantal kwaadaardige cellen met meer dan de helft af en bij enkele patiënten was de ziekte niet meer aantoonbaar. Bij tweederde van degenen die goed reageerden was de ziekte na een jaar nog onder controle. Ook heel belangrijk is dat de behandeling met dit middel heel weinig bijwerkingen vertoont.
Het middel zal nu uitgetest gaan worden op een grotere groep patiënten. Daarom zal het nog enige tijd duren voordat het medicijn voor patiënten met multipel myeloom voorgeschreven kan gaan worden.
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vaccin tegen gordelroos wordt voortaan vergoed
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis